Domača mačka

Prikaži izvorno sliko

KRALJESTO: Živali

DEBLO: Strunarji

RAZRED: Sesalci

RED: Zveri

DRUŽINA: Mačke

OPIS: Domača mačka je nastala z udomačitvijo divje mačke pred 5000 leti. Male mačke, med katere spadajo domače mačke, za razliko od velikih mačk ne morejo rjoveti, a lahko mijavkajo in predejo.

Ena od značilnosti mačk je, da nikoli ne padejo na hrbet. To je zato, ker se lahko v zraku zasučejo s hrbta na trebuh v manj kot v dveh sekundah. K temu ogromno pripomore zelo razvit čutilo za ravnotežje. Poleg tega razkorači noge, da s tem zveča zračni upor, zgradba njene hrbtenice, ki deluje kot vzmet, pa poskrbi, da je padec čim bolj ublažen. Tako so najpogostejše poškodbe, kadar do njih sploh pride, poškodbe spodnjega dela telesa in nog. Zanimivo pa je, da se mačke redkeje poškodujejo pri večjih višinah, saj imajo tako dovolj časa, da se odzovejo.

Mačke so predvsem nočne živali, zato imajo tudi dobro razvite oči, s katerimi lažje vidijo v temi. Mačje oči so namreč kar precej velike, da v temi lahko zajamejo več svetlobe.

HRANA: Mačke v dnevnem obroku potrebujejo od 20 do 30 odstotkov beljakovin. Vir so lahko: meso, ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki. Beljakovine potrebujejo za rast in obnavljanje organizma. Maščobe so vir energije in predstavljajo od 15 do 40 odstotkov obroka. Ogljikovi hidrati niso nujno potrebni, a jih organizem porabi kot vir energije. Vitami in minerali povečujejo odpornost, pospešujejo rast in omogočajo nemoteno delovanje žlez in živčevja.

VIRI: Domača mačka – Wikipedija, prosta enciklopedija (wikipedia.org)

Katero hrano za mačke izbrati: briketi, konzerve, surovo meso? (zdravahranazapse.si)

One thought on “Domača mačka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja